Power BI staat voor nieuwe inzichten en kansen, gebaseerd op data in jóuw organisatie. Met tool kan je je data relatief eenvoudig omzetten naar overzichtelijke rapportages. Maar wat is het precies? Waarom zou ik het gebruiken? En hoe kan ik het gebruiken? Ontdek hier alles over deze krachtige tool!

Wat is Power BI?

Power BI is de tool van Microsoft waarmee je data gemakkelijk inzichtelijk kan maken. Met Power BI (BI = Business Intelligence) maak je rapporten, creëer je grafieken of andere visualisaties en vind je knelpunten en nieuwe kansen.

Vind knelpunten en nieuwe kansen

Veel bedrijven hebben een enorme wirwar aan data in allerlei verschillende systemen. Het is vaak lastig om hier waardevolle data uit te halen, waardoor je niet goed de verbanden en conclusies kan trekken.

Met Power BI kan je eenvoudig (zonder code) deze data omtoveren naar overzichtelijke rapporten en visualisaties. Wil je jouw KPI’s inzichtelijk hebben? Geen probleem! Koppel bijvoorbeeld de database van jouw CRM aan Power BI en laat de rapporten automatisch genereren. Uiteraard moet deze data veilig opgeslagen zijn, zodat anderen er niet bij kunnen.

Power BI

Je kan ook een stap verder gaan en je storten op kunstmatige intelligentie (KI). Dit is ook mogelijk met Power BI. Zo is er bijvoorbeeld een integratie met Siri, waardoor je bestanden kan ophalen met gesproken commando’s. Door KI kan je verder automatisch patronen laten detecteren of toekomstige uitkomsten voorspellen. Zo blijf je jouw concurrenten vóór!

Bied je werknemers de mogelijkheid om jouw gegevens te verkennen, automatisch patronen te zoeken en te begrijpen wat jouw gegevens betekenen. Hiermee kunnen ze toekomstige uitkomsten voorspellen om betere bedrijfsresultaten te realiseren. De nieuwe AI-mogelijkheden die nu ook beschikbaar zijn in Power BI (deze zijn in Azure geïntroduceerd) vereisen geen code. Zo kunnen alle gebruikers van Power BI verborgen, actiegerichte inzichten op basis van uw gegevens kunnen ontdekken die bijdragen aan betere bedrijfsresultaten.

Wat kan ik ermee?

Je vraagt je wellicht af: wat kan ik met Power BI? Waarom zou ik het gebruiken? Ontdek hier de verschillende redenen voor.

Krijg inzicht

Ten eerste krijg je inzicht in de grote hoeveelheid data die er bestaat. En die hoeveelheid wordt de komende jaren alleen nog maar meer. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Daarom wil je belangrijke data in een overzichtelijk rapport ontvangen. Dit kan in een lijstweergave, maar ook in diagrammen of andere visualisaties. Controleer de wekelijkse omzet/winst, check of de targets van de salesafdeling worden gehaald of bekijk hoeveel verkopen je via de website hebt. Wil je eens sparren wat er allemaal mogelijk is? Neem gerust contact op.

Combineer de data

Omdat je data met een heleboel verschillende tools kan combineren, zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan bijvoorbeeld koppelen met:

 • Microsoft Power Platform;
 • Office 365;
 • Dynamics 365;
 • Azure;
 • Exact, Navision, Accountview, AFAS, Simplicate etc.;
 • NMBRS, E-salaris etc.;
 • Google Analytics, Magento, WooCommerce, Siri etc.;
 • En honderden andere databases/apps…

Haal data uit het ene systeem en combineer het met het andere systeem. Op die manier krijg je zeer waardevolle inzichten.

Ontdek knelpunten én kansen

Inzicht in droge data is mooi, maar wat ga je er uiteindelijk mee doen? De ervaring leert dat je met weinig moeite veel inzicht krijgt in knelpunten binnen je organisatie. Je komt er bijvoorbeeld achter dat de kosten versus de opbrengsten van een bepaalde afdeling niet in de juiste verhouding zijn. Je weet dan dat deze afdeling onder de loep genomen moet worden.

Je krijgt ook kansen in beeld. Als je bijvoorbeeld nog te weinig omzet haalt uit bepaalde kanalen, zoals de webshop, kan je daar mee aan de slag.

Afgestemd op jouw organisatie

Doordat je alleen data haalt uit jouw systemen (zoals een CRM of ERP), is de data alleen relevant voor jou. Je krijgt dus rapportages die specifiek afgestemd zijn op jouw organisatie. Dit zorgt ervoor dat je geen chaos krijgt, maar juist een prettig overzicht. Heb je hier een expert bij nodig? We helpen je graag, neem gerust contact op.

KPI dashboard Google Analytics - Power BI

Vergelijkbare tools

Er zijn andere vergelijkbare tools zoals Power BI. Zo heb je de tegenhanger van Google met Google Data Studio. Daarnaast zijn er nog andere grote tools zoals Tableau of Qlik. Maar wat zijn de verschillen, voordelen en nadelen van elke tool?

Google Data Studio

Zoals je mag verwachten van Google, kan je Google Data Studio (GDS) eenvoudig koppelen aan Google-diensten als Ads, Analytics of Tag Manager. De tool is intuïtief opgebouwd, maar je hebt wel veel minder mogelijkheden dan met Power BI. Daarnaast loopt GDS achter qua filtering van de data. Je kan simpelweg niet veel handelingen doen vóór dat je de data inzichtelijk maakt.

Tableau

Het voordeel van Tableau is dat je het met meer systemen kan koppelen dan Power BI. Daarentegen is het ook een stuk duurder. Verder is het samenwerken in teams en het delen van data ook lastiger. Ook is Tableau wat beperkter bij complexe modellen.

Qlik

Qlik wordt gezien als een prettige tool voor de visualisaties en het heeft een hechte community. Daarnaast is het systeem voor de gebruikersrechten sterk. Echter Qlik is duur en het heeft een lastig licentiesysteem. Daardoor ben je veel tijd kwijt aan de toekenning van licenties.

Hoe zet ik het in?

De stappen die je moet doorlopen om de gewenste resultaten te krijgen, zijn als volgt:

 1. Verzamel data uit jouw systemen
 2. Creëer de rapportages
 3. Trek conclusies
 4. Verhelp de knelpunten en benut nieuwe kansen
 5. Blijf doorontwikkelen

In principe is Power BI bedoeld als self-service tool, al wordt het in de praktijk vaak als moeilijk ervaren. Dat komt door de grote hoeveelheid data en de specifieke wensen voor rapportages. Bol360 is Power BI specialist en kan je helpen om rapportages te maken van de gewenste data. Jij geeft aan wat je wilt weten en wij gebruiken de tool om deze data te tonen.

Meer weten?

Ontdek nu waar de kansen voor jouw bedrijf liggen. Neem contact op via het contactformulier, bel ons op 050 – 211 1360 of stuur een e-mail naar info@bol360.nl. We helpen graag je organisatie te groeien!

Waarom Bol360?

 • Optimaliseer je bedrijfsprocessen
 • Hulp bij pakketselectie
 • Integratie van Microsoft 365
Direct contact