Nieuws

Slack vs Teams

06 mei 2020

In de tijd van thuiswerken zijn er veel online meetings. Maar welk programma kan je het beste gebruiken? Waarom zou je kiezen voor een bepaalde tool? Wat zijn de overeenkomsten én verschillen? In dit artikel vergelijken we Slack vs Teams (van Microsoft).

Beide tools worden wereldwijd gebruikt en zijn behoorlijk populair. Beide tools hebben zo hun eigen voor- en nadelen, maar ze verschillen ook wel iets qua functionaliteiten. We zullen ze per onderdeel gaan vergelijken.

Focus van de tool

Slack en Teams hebben beide een iets andere focus. Slack is in de basis meer een chattool dan Teams. Laatstgenoemde is meer geschikt voor het ‘gehele samenwerken’. Je merkt dat bijvoorbeeld aan de indeling van beide programma’s. In Slack staan de chats centraal, dat is bij Teams niet zo. Daar is de focus meer gericht op de calls.

Calls

Je kunt met beide programma’s calls doen. Waarbij Teams meer openstaat voor buitenstaanders, is Slack vooral gericht voor intern gebruik. De tool van Microsoft is dus handiger, wanneer je ook met externen gaat beeldbellen.

Bestanden delen

Ook hier geldt dat alle twee over de optie beschikken om bestanden met je team te delen. Echter is de omgeving van Teams hier meer op ingericht. Dit komt met name door de achterliggende ‘integratie’ met Microsoft 365 (voorheen Office 365). Bij Slack is het meer handig voor het snel delen van bestanden, maar niet voor het delen op lange termijn.

Koppelingen / integraties

Zoals de naam Microsoft Teams al zegt, is het een tool van Microsoft en daarbij ook een onderdeel van Microsoft 365. Wanneer je een licentie hebt voor Microsoft 365, kan je ook gebruik maken van Teams. Slack is daarentegen een losse tool, maar is wel weer te koppelen met heel veel andere partijen. Soms kan dit echter best ingewikkeld zijn om te doen.

Slack

Prijs

Niet onbelangrijk; de prijs. Zoals we eerder noemden, is Teams een onderdeel van Microsoft 365. Wanneer je hiervoor licentie(s) hebt, kan je Teams al gebruiken. Dit is bij Slack anders. Je moet deze tool altijd apart ‘aanschaffen’. Hier zitten kosten per gebruiker(s) aan verbonden. Ze leveren hiervoor diverse pakketten.

Tevens niet onbelangrijk: op moment van schrijven (tijdens de coronacrisis) is Teams zelf helemaal gratis. Dit geldt overigens alleen voor de komende maanden.

Overige punten

Er zijn natuurlijk veel meer zaken om te vergelijken. Beide programma’s steken bijvoorbeeld veel tijd en geld in beveiliging, beide hebben een webversie én een app en bij beide kan je afdelingen/kanalen maken binnen de omgeving. Uiteraard zijn er ook verschillen, zoals de vormgeving en de zoekfunctie.

Teams

Conclusie

Voor uitgebreid samenwerken is Microsoft Teams geschikter dan Slack. Je hebt iets meer mogelijkheden en de integratie met Microsoft 365 is een duidelijk voordeel. Slack kan ook handig zijn, wanneer je vooral de chatfunctionaliteit veel gaat gebruiken.